Hverdagsfilosofi og meningen med livet

Meningen med livet. Intet mindre.

Lommefilosofi, kunne man måske fristes til at kalde det, men lommefilosofi er ikke min ambition, brugbar hverdagsfilosofi er derimod.

Først må jeg hellere fortælle jer baggrunden for min hverdagsfilosofi, jeg er uddannet i filosofi,har en bachelor og en næsten færdig kandidat (historien om den næsten-færdige-kandidat, må I få i et andet indlæg), så jeg har læst ufattelige mængder Kant, Kierkegaard, Platon og naturligvis mange andre filosoffer. Filosofi har altid forekommet mig, at være det mest interessante fag, jeg kunne vælge at studere. Filosofi har tråde ud til alle andre fag, så i virkeligheden får man en indsigt i mange fag, mens man betragter det hele lidt ovenfra. At betragte det ovenfra, er der naturligvis både fordele og ulemper ved; men jeg ser det som en force, at kunne træde et skridt tilbage i mange sammenhænge, både på arbejde og privat.

Filosofi i sin gængse form, bliver der ikke nødvendigvis plads til her på bloggen, men hverdagsfilosofi, vil der komme masser af. Hvad er så hverdagsfilosofi, ja jeg vil sige at hverdagsfilosofi er filosofiske betragtninger eller perspektiver på hverdagsproblemstillinger. Dette er naturligvis ikke en udtømmelig definition, men jeg tænker at den kommer efterhånden som jeg får arbejdet mig ind på emnet og taget flere hverdagsproblemstillinger (ellerudfordringer, som det jo er blevet populært at kalde problemer) op her på bloggen.

En af de hverdagsproblemstillinger, der har optaget mig mest, er meningen med livet. Det er ikke ligetil, sådan at give sig i kast med et svar på meningen med livet, men jeg forsøger mig. Da jeg var yngre, spekulerede jeg meget over meningen med livet. Hvordan vi mennesker dog var blevet så substantiel en del af universet, når vi blot fyldte så lille en del af det fysiske univers og så lille en del af det tidslige univers. Jævnligt stævnede jeg ud i mine tanker og fandt et helt andet perspektiv på sagen, nemlig stjernernes, planeternes og universets. Blot det, at forestille sig universets uendelighed, kan få mig til at føle mig vægtløs og meningsløs og lille. Så når jeg betragter meningen med livet fra universets perspektiv, så er der ingen mening med livet og derfor giver det uendeligt meget frihed, men også uendeligt meget meningsløshed. Det er her man skal holde tungen lige i munden og undlade at blive i det perspektiv alt for længe; det er farligt for ens mentale sundhed, hvis I spørger mig. Men det er også sundt nok at have perspektivet med, hvorfor ser vi os mennesker, som så vigtig en del af universet, når vi nu ikke er det. Hvorfor kan vi ikke løsrive os fra at tro at vi er vigtigst? Om det giver gode argumenter for at passe bedre på jorden og så videre ved jeg ikke, jeg tror snarere at dette perspektiv kan give gode argumenter for vægtløshed og ligegyldighed.

Så retur til menneskeperspektivet. For når man er lille og vægtløs og ikke ser nogen mening med det hele, må man forsøge at skabe den selv. Og der så jeg en masse spændende muligheder. I mange år har jeg undervist i folkeskolen (både mens jeg studerede oh efter mine studier) og her fandt jeg min første mening med livet. Som lærer. Et kald, ville man man nok have kaldt det på min farmors tid, men jeg vil blot kalde det meningen med livet eller sige, at den ekstreme meningsfuldhed der fyldte mig, når jeg kunne se, at jeg formåede at videregive viden om dette eller hint til unge mennesker som ofte var sig slev nærmest og ikke søgte efter meningen med livet, ja det blev min mening med livet.

Nu,12 år efter den første udstævnen til fjerne galakser og universets uendelighed endelighed, har jeg fundet endnu en mening med livet, nemlig at være mor. Ikke kun set i et egoistisk perspektiv, men hele tanken om at giver liv, at indgive dette lille nye liv en mulighed for at klare sig selv, at kunne, at give det en kærlig base der udfordrer og leger og er med til at skabe en skøn lille ny samfundsborger, der bidrager med mere positiv mening til sit eget og andres liv, det er nu meningen med livet for mig. Sammen med mine andre meninger med livet.

Hvad er meningen med jeres liv? Og er dette hverdagsfilosofi for højtflyvende eller kan I genkende følelsen?

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s