Grøn torsdag, på en fredag

Før jeg blev konsulent, underviste jeg i mange år, blandt andet i folkeskolen. Jeg er ikke uddannet lærer, men kan blandt andet fransk (og så kan man få job alle steder). Jeg har undervist siden jeg var 20 år gammel, hvilket giver mig rundt regnet 16 års erfaring, og noget jeg helt fra starten har været klar over er, hvilken stor indflydelse man har på holdnings- og værdidannelse hos de unge mennesker. Og det forpligter. Det er her, det grønne kommer ind i billedet. For een ting er, at leve grønt selv, en anden ting er at ændre verden, så flere mennesker overvejer deres holdninger og handlinger.

Et af de fag, der kan rykke helt utrolig meget på bæredygtighedsfronten, er madkundskab (tidligere kendt under navnet hjemkundskab). Man kan undervise i indkøb og forbrugeradfærd, man kan vise sammenhængen med resten af verden når man spiser, hvad man spiser og hvordan det påvirker verden. Man kan tale om økonomi, både husholdningsøkonomi, men også økonomi globalt set med et økologisk perspektiv.

Et sted at starte er altid at fortælle om sæsoner og indkøb af årstidens grøntsager. At det altid vil være billigere at spise sund økologisk mad, hvis man altid køber grønt, frugt og bær i sæson.

Derefter kan man tale om nødvendigheden af kød på tallerkenen, vise hvor dejlig mad man kan lave uden kød, og på den måde, uden løftede pegefingre få drejet de unge mennesker over i tanken om at spise mad uden kød.

Når de har accepteret dette, og det gør de gerne, hvis man vise dem lækre vegetariske retter og lader dem spise sig godt mætte i den lækre mad de selv har frembragt, så kan man gå videre til tanken om altid at købe økologiske råvarer. Hvorfor det er nødvendigt for verden og hvordan verden godt kan brødfødes ved ren økologi. Hvis vi altså ofrer vores oksebøffer noget jævnligere end vi måske lige nu er vænnet til.

Selvfølgelig kan man spise kød engang imellem, hvis man ikke er blevet vegetar af ovenstående. Og hvis man skal spise kød, så kan man købe økologisk og lade økonomien og husholdningsbudgettet bestemme hvor ofte man skal have kød. I madkundskabsundervisningen er det ikke ofte, men det gør heller ikke noget. For man kan lave megen skøn mad uden kød.

Vege-favoritter hos mine gamle elever var;

Pirogger med gedeost og spinat

Provencalsk løgtærte (sådan lidt pizza-agtig flad tærte)

Samosaer med hjemmestødt karry, kartofler, løg og ærter

Nærmest alle slags suppe med hjemmebagt brød til

Humus, brød og grøntstænger

Falafler i pitabrød

…og hvis kræsne teenagere kunne lide dem, så kan I måske også? Prøv dem. Skal jeg supplere med børnevenlige opskrifter?

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s