Hyggeracisme, eller kan disse to ord overhovedet danne et sammensat ord?

Jeg har været i tvivl, om jeg skulle denne denne oplevelse med jer. Men jeg gør det. Ikke kun fordi den har gået mig på, men fordi den kan trækkes op på et mere generelt plan.

Ugen op til påsken fik jeg en eftermiddag spontant uventet besøg af en veninde jeg kender og en af hendes veninder, som jeg ikke kender. Jeg byder på kaffe (ikke gevalia, dog) og de tager imod. Vi snakker lidt frem og tilbage, begge er jyder og uværgerligt kommer vi ind på emnet dialekt. Jysk dialekt. Da vi har behandlet det frem og tilbage i en rum tid, siger jeg; det er ligesom M en af mine venner, han taler simpelthen så jysk, selvom han har boet herovre længe. Med herovre, mente jeg Sjælland.
Min venindes veninde replicerer da; jamen er det ikke bare fordi han ikke kan tale ordentligt dansk?
En note her, er på sin plads. Min ven er ikke etnisk dansker, men kom hertil 8 måneder gammel. Hvilket i denne sammenhæng er underordnet, da han taler dansk ligeså godt som nogen etnisk dansker. Fordi sprog ikke er afhængig at etnisk oprindelse, men af formåen.

Jeg må have lignet et spørgsmålstegn, for hun gentager; han taler vel ikke dansk ordentligt, vel? Er det ikke bare det? Det er jo ikke det samme som at han tallet jysk.

Her er det måske på sin plads at nævne, at hun aldrig har mødt min ven. Og at fortælle, at jeg forsvarede ham. Med både det ene og andet ligegyldige argument. Istededet for at forsvare, skulle jeg have smidt hende ud. Da jeg fortalte min søster om episoden, sagde hun, at det var et klassisk eksempel på hyggeracisme. Vi hygger os og drikker kaffe og er sådan lidt småracistiske. Ok? Hvornår er det blevet moralsk forsvarligt at være hyggeracist? Eller bare lidt ok? Og hvad er racisme egentlig? Er det ikke netop fordomme om mennesker på baggrund deres hudfarve og etnicitet? Uden egentlig at se individet. Jeg medgiver at der givetvis findes tilflyttere/indvandrere, som ikke taler ordentligt dansk. Dog er det lidt en tilsnigelse, at konkludere manglende sprogformåen, udelukkende på baggrund af viden om et menneskes etnicitet.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s