Grøn torsdag: deleøkonomi

Lettere forsinket kommer der grøn torsdag.

Genbrug og deleøkonomi er hot; det læse man alle steder. Jeg synes det er noget af det mest spændende der er sket siden finanskrisen, at almindelige mennesker også tænker i genbrug og deleøkonomi. Også selvom motivationen er primært økonomisk og ikke nødvendigvis bæredygtigt.

Det er dejligt, at have en bil (tror jeg, har aldrig prøvet det selv), det må give masser af frihed, fleksibilitet og lethed i hverdagen. Men hvorfor have en bil når man bor midt i København? Sådan tænker jeg i hvert fald, ikke mindst når jeg overhaler køer af biler igen og igen på min cykel. Det sker ikke blot ind i mellem, men her eneste dag, mange gange om dagen, at jeg kommer hurtigere frem i København, end folk der biler. Også selvom vi tilbagelægger samme lange strækning. Der er masser af delebilskoncepter, hvis man skal bruge bil i weekenderne til at køre ud af byen, eller til særlige lejligheder. Men i hverdagen er cyklen god, gratis og hurtig motion.

Udover at dele biler, er der masser af andre muligheder for at dele. Man kan dele en have, så skal man også kun passe den halvdelen (eller mindre, hvis man er flere om at dele) af tiden. Man kan dele bistader på toppen af husene i København. Man kan dele grøntsager i Københavns fødevarefællesskab (man får billige økologiske grøntsager med hjem fra en ikke-butik) og lægger derfor tre-fem timers arbejde i fødevarefællesskabet om måneden. Man kan dele tøj på mange måder, der findes kjole-byttebutikker, man kan dele tøj som min søster og jeg gør det, at vi giver en pose med tøj til hinanden (gode ting, ikke kun det slidte), som vi ikke bruger og så får man måske sit eget tøj igen et år eller to senere. Sin lejlighed kan man også dele, via airbnb og endda tjene penge på det. Offentlige transportmidler er også en slags deleøkonomi, men der står jeg som regel af. I hvert fald hvis det gælder busser i det indre København. Så er vi tilbage ved det med, at det bedre kan betale sig at cykle.

Hvad deler I? Og hvornår går jeres grænse for hvad man kan dele?

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s