Hverdagsfilosofi: den frie vilje

Hvordan går det med den frie vilje?

I filosofien er den frie vilje et omdiskuteret fænomen. Der gives de filosoffer som argumenterer for den frie viljes eksistens og der findes dem, som argumenterer for det modsatte. Og så gives der naturligvis holdninger til sagen på en perlestreng imellem disse to yderpunkter. Jeg vil ikke argumentere for hverken eller, men blot forholde mig til hverdagsfænomenet “den frie vilje”. Også selvom et klassisk argument imod fri vilje lyder noget i retning af, at vi da har fri vilje til at vælge mellem æbler og pærer, blå og rød, men de store ting i livet, såsom moralske spørgsmål, eksistens og formål kan der ikke være fri vilje indblandet. Jeg tænker umiddelbart at det ene ikke modsiger det andet. Man blander, så at sige, netop pærer og æbler når man hævder dette. Men det vil jeg ikke give argumenter for nu, for det er hverdagsfilosofi det handler om.

Hvordan går det så med den frie vilje, i hverdagen?
Den frie vilje må vel siges at være fænomenet at man har muligheden for at vælge mellem flere scenarier, at kunne vælge frit mellem flere scenarier. Og fortsat bevare følelsen af at man kunne have handlet anderledes.

Forleden var jeg uendeligt træt, og havde muligheden for at vælge mellem sofaen og så den opvask der endnu ikke var taget. Valget havde jeg så været så venlig at udvide, således at jeg kunne vælge mellem sofaen med en skål slik placeret strategisk indenfor rækkevidde (nej, det er ikke slik, der er emnet nu, den tager vi en anden dag), og så opvasken. Her ved jeg ikke, om der er tale om et frit valg, hvor man både i teorien og i praksis kan vælge mellem flere scenarier (endnu en mulighed igår var at pakke tasken til idag). Jeg kunne naturligvis have valgt opvasken, jeg bevarede følelsen af at jeg kunne have valgt opvasken (og taskepakning og lidt oprydning hist og her), men jeg valgte sofaen. Og sad tilbage med følelsen af, at kunne have handlet anderledes. I sandhed min frie vilje.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s