Når man er enlig mor…

…er livet som oftest lidt anderledes end andres familieliv. Ikke at det ikke er sammenligneligt, men det er bare anderledes på rigtig mange måder. Når mennesker jeg kender, der normalt er to om hverdagen, har været eller skal være alene i længere tid med barn eller børn, så bliver denne info jævnligt suppleret med spørgsmålet; hvordan kan du klare det hver dag?

Nu er det ikke hver dag, jeg er alene med min datter, idet hendes far også spiller en stor rolle i hendes liv, men mange hverdage er hun hos mig. For mig har det aldrig været anderledes, så jeg kender egentlig ikke til at være to voksne om hverdagen, men jeg kan da godt forestille mig, at det ville have været mere bekvemt den dag min datter fik et hysterisk anfald over, at hun ikke måtte få slik i Irma. Så havde jeg måske engang ikke behøvet, at have hende med ud at handle. For det er virkelig også fjollet, at tage en træt to-årig med i Irma kl 16.30. Og selvom min normale regel er, at vi ikke handler på vej hjem fra institution, så er regler jo ikke uden undtagelser og denne gang var vi nødt til det. Det kunne også have været rart, at være to voksne, de gange hun har været så syg, at hun fik høj feber og jeg dårligt turde vende blikket væk fra hende og til telefonen for at ringe til vagtlægen. Og når hun er svær at putte, ville det være rart at kunne sige “jeg tager opvasken, du putter”, men sådan er det jo ikke. Jeg gør altid begge dele og har egentlig også fundet gode systemer til det. For det er mit kodeord til at være alene om hverdagen med et lille barn. Systemer og struktur. Uden dette ville min hverdag ikke hænge sammen.

Jeg køber ind hver weekend. Stort. Dvs alt jeg skal bruge den kommende uge. Så kan jeg have beregnet vores forbrug forkert, så vi mangler en liter mælk eller to, men i store træk, er alt købt ind i weekenden.

Tøj til en uge, til både min datter og mig, lægger jeg frem om søndagen. Jeg har syet stofposer til min datter (markeret med mandag, tirsdag osv.) og hænger mit eget på bøjler. Hvordan kan jeg vide om det regner/er det tøj jeg har lyst til/er varmt/hvor beskidt tøjet er blevet, vil mange måske indvende. Tjah, alt er hængt frem, somme tider sker der små justeringer, men som udgangspunkt er det hele klar til den kommende uge.

Mad, der kan klare det, bliver lavet i store portioner og frosset ned, så det blot er ris, pasta eller kartofler der skal tilberedes. Næh, ikke det mest kulinarisk stimulerende, men sådan er hverdagen nok mange steder. Jeg gør mit bedste for at variere, så vi aldrig spiser pasta med kødsauce tre dage i træk. Og fryserportioner af kødsauce, boller i karry, karrykødsauce, paprikagryde, supper, tærter, pizza og falafler er virkelig skønne, når man ind i mellem bare skal have hurtig let mad. Fryseren er min ven og selvom jeg helst serverer frisklavet mad hver dag til alle måltider, så springer jeg også gerne over hvor gærdet er lavest, for at kunne blive på en solfyldt legeplads en ekstra halv time.

Og så er jeg så heldig at have et arbejde, hvor nogle af opgaverne kan placeres om aftenen. Så det gør jeg naturligvis, når det kan lade sig gøre. For så kan jeg hente tidligere og få det store bringe-hente-puslespil til at gå op, som enlig forælder. Det er ikke alle, der kan det, heller ikke selvom man er to. Det kommer jo meget an på hvilken type arbejde man har. Hvis man ikke har mulighed for at arbejde om aftenen hjemmefra, så kan man jo alliere sig med en sød barnepige. Det har jeg også brugt fast en overgang.

Og så det bedste jeg har lært, er at se bort fra rodede bunker og vasketøj samt nullermænd i hjørnerne. Kun i weekenden ordner jeg den slags (medmindre vasketøjet når at blive akut i mellemtiden).

Effektivt betyder det, at jeg altid bruger rundt regnet en halv dag på praktiske ting i weekenden. Til gengæld letter det hverdagen helt enormt. Det er dét værd!

Hvad gør I for at få hverdagen til at hænge sammen? Enlige, par, hvad end I er.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s