Mit gadespejl

Denne aften sidder jeg og kigger ud over byen, der lige stille er på vej til og fra og givetvis hjem. Der går to kvinder på gaden. Begge med smukke lange fletninger hængende ned af ryggen. Den ene er hvad man vel typisk vil kalde europæisk klædt og den anden er klædt i sari, pyjamasbukser og tørklæder svunget om skulderen på typisk indisk eller pakistansk manér. Tit har jeg set kvinder klædt sådan, tit har jeg set kvinder klædt kulturelt anderledes, idag tænker jeg over hvordan jeg selv ville klæde mig hvis jeg flyttede til en radikalt anderledes kultur. Ville jeg følge skik eller land fly? Og hvad handler det om, det med skik følge eller land fly? Handler det om, at man skal følge lokale kulturelle skikke hvis man skal passe ind, hvis man skal integrere sig eller hvis man blot ikke skal stikke for meget ud, således at ens ophold bliver rarere. Jeg forestiller mig ikke, at der er tale om et ferieophold. Noget kommer nok an på, hvilken kultur man er kommet til og hvor længe man skal være der, og på hvilke præmisser man er ankommet. Andet vil sikkert bero på, hvordan man har det med de skikke, der er det pågældende sted. Men den interessante kerne i dette er vel hvor stor en del af ens personlighed, der går til i en forandring og hvor meget man skal og kan holde fast på.

Jeg er ikke naiv, jeg tror bare at man kan have brug for at fastholde en del af den kerne, der er medvirkende til at give den tryghed der skal til, for at klare den omvæltning, det er, at ende i et fremmed land. Frivilligt eller nødtvungent. Således også for kvinden der er klædt i sari. Hvis det kan være med til at give en form for tryghed eller hjemlighed.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s