En rejse uden ende

At møde andre mennesker kræver forståelse og vilje til, ja netop at møde dem, som de er. Det er en forventning, har jeg fundet ud af, man ikke skal blive forvent med. Mennesker møder ikke altid mennesker med forståelse. På vej hjem fra fest blev jeg stillet spørgsmål til min forestående ferie, hvorhen, med hvem, hvorfor? Svarende på de to første spørgsmål er Tyrkiet og med min datter og hendes far (som jeg nota bene ikke er sammen med). At de to første spørgsmål blev stillet giver sig selv, det tredje derimod, kommer kun af svarende på de to første, ellers var det tredje spørgmsål ikke blevet stillet. “Hvorfor på ferie med din datters far, når I ikke er sammen.” Jeg forsøgte mig med den indlysende forklaring; vi er gode venner, vores datter nyder at have begge sine forældre sammen, faktisk er det også egoistisk, for ingen anden end den anden forældre elsker ens barn ligeså højt. En tør konstatering fra spørgeren lød på, at så kunne ingen af os have fundet nye kærester, for sådan en ferie ville ingen ny kæreste acceptere. Jeg forsøgte med en hypotetisk indvending, måske kan en kommende kæreste godt forstå det, hvis vedkommende selve er forælder. De fleste forældre nyder jo at se deres barn være glad og de fleste forældre vil acceptere at strække sig langt for ders børns glæde og lykke i mange andre henseender, så hvorfor ikke i denne. Desuden så vil de fleste mennesker vel acceptere præmissen at hvis man ikke er sammen som kærester, selvom man er forældre, så bliver man det med stor sandsynlighed heller ikke på en ferie. Og selvom jalousi kan være så menneskeligt, så er følelsen kærlighed, nærvær og opmærksomhed den bedste kur mod jalousi, så mon ikke dette kunne afværge en kærestebreve, hvis der skulle være optakt til en sådan? Uanset, så må man jo som menneske gøre op med sig selv hvilket menneske man vil være og hvilke relationer man ønsker at være i.

Nej, mente spørgeren, det ville give alt for mange problemer med den nye kæreste. Min undren i denne sammenhæng, går ikke på hendes holdninger, for mange andre deler dem, men på hendes gentagende forsøg på at overbevise mig om at jeg tog fejl. At man ikke kan byde en eventuel kæreste sådan en situation, at tage på ferie med ekskæresten, som jo i date tilfælde ikke blot er en ekskæreste men mit barns far. Jeg forstår, at man kan vælge fra at være kæreste med mig på baggrund af mine ferievalg, eller snarere valg om hvilken forælder jeg ønsker at være men at et menneske, der ikke kender mig, forsøger at hjælpe mig med at skue ud i fremtiden og fortælle mig hvilke valg jeg bør træffe i henhold til en uskreven, men dog gældende lov om parforhold og menneskelige relationer, der sætter den voksnes irrationelle følelser højere end barnets ret til at have begge sine forældre på samme tid, har jeg ingen forståelse for. Kan det virkelig være sandt at vi, i et udviklet samfund med så høj en skilsmisseprocent og rigtig mange børn, der ikke får muligheden for at opleve deres forældre sammen på daglig basis, børn der for nogles vedkommende må se sig selv splittet på daglig basis, ikke kan tilsidesætte voksnes følelser blot i en feries tid. For mit og min families vedkommende taler vi om ti dage, men tre uger kunne vel også gå an, set i det perspektiv, at børnene føjer sig for de voksnes valg, følelser og behov årets resterende 50 uger.

Her kunne man så begynde en længere diskussion om at børns lod er at føje sig for de voksnes beslutninger, javel, men det handler ikke kun om opdragelse og tandbørstning og varmt tøj, at forældre vælger at forlade hinanden også selvom det har omkostninger for børnene, vil altid være de voksnes behov, ikke børnenes. Når man får børn begynder man en rejse sammen uden ende, at tage på en uge eller fjorten dages ferie med sit barns anden forælder, er kun en lille del af den rejse.

God sommer!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s